Išči

Cvrtniki 163)

Friteza je pripomoček, ki ga mnogi umeščamo v preteklost. V čas otroštva, ko so naše babice piščanca in krompirček cvrle v fritezi na olje, zato je bil zrak prežet z njim. Vas daje nostalgija, vendar ne želite škoditi zdravju? Tudi za vas imamo pravega, le berite dalje.

Friteza na olje ali cvrtnik na zrak?

Cvrtnik je v zadnjih nekaj letih v prostoru kuhinjskih aparatov naredil veliko hrupa. Če ste glede cvrtja tudi sami postali malo radovedni, verjetno obstaja nekaj vprašanj, na katera bi želeli odgovore, preden vložite v še en majhen kuhinjski aparat.

Največ ljudi zanima kako deluje cvrtnik in kako se uporablja. Ali cvrtnik dejansko cvre? Ali je cvrtnik na zrak bolj zdrav od običajne friteze na olje? Kakšno hrano lahko ocvre toplozračni cvrtnik in kateri cvrtnik kupiti? In najpomembneje: ali je toplozračni cvrtnik sploh vreden nakupa, glede na to, da je na voljo toliko drugih kuhinjskih aparatov.

Kaj je cvrtnik na vroč zrak?

Cvrtnik na vroč zrak ali air fryer je sodobna različica friteze, zato mu pogosto rečejo tudi friteza na suhi zrak. Od običajnih fritez se razlikuje potem, da dejansko ne cvre hrane, kar pomeni, da med kuhanjem hrane dejansko ne potopite v vroče olje.

Dejanski mehanizem friteze na zrak je najbolj podoben mehanizmu konvekcijske pečice. Hrano se položi v kovinsko košaro z luknjami. Na vrhu je grelna enota z močnim ventilatorjem, ki razpihuje vroč zrak po vsej hrani, kar ustvarja učinek konvekcije, ki lepo in enakomerno porjavi zunanjost hrane. Air fryer je, za razliko od konvekcijske pečice, kompakten, kar omogoča hitrejše in učinkovitejše predgretje in kuhanje. Prav tako so neverjetno enostavni za upravljanje in preprosti za čiščenje. Še več: ne stanejo veliko, še posebej, če veste, kaj želite in kaj iskati.

Ali moram uporabiti olje?

Ne. Toda nekatera živila se dobro obnesejo z rahlim pršenjem ali premazom jedilnega olja. Zelenjava, vključno z zelenim fižolom, brokolijem, šparglji in celo krompirjem, se bo posušila, če jo boste pekli v cvrtniku, tako da je dobro, če po njej pokapate malce olivnega olja.

Ne pozabite, da pri uporabi cvrtnika še vedno uporabljate veliko manj olja kot pri fritezi na olje ali celo cvrtju v ponvi, pri katerem je hrana ves čas kuhanja v olju ali je potopljena. Vse, kar ima prirojeno vsebnost olja, kot npr. piščanec ali losos, popolnoma zadošča, tako da ni treba uporabljati še dodatne količine olja.

Kateri cvrtnik kupiti?

Najboljši cvrtniki na trgu zasedajo vrste znamk, kot so Tefal, Bosch, Philips in Gorenje. Tefal cvrtnik je najpogostejša izbira vseh, ki prisegajo na preprosto in hitro priprave hrane ter se jim ne da kaj preveč brskati po trgu fritez in razglabljati o tem kateri air fryer kupiti. Zadnje čase se še posebno veliko  išče cvrtnik Tefal Actifry.

 Air fryer Gorenje je običajna izbira vseh, ki prisegajo na kakovost domače izdelave, medtem ko Bosch friteza in Philips toplozračni cvrtnik Actifry XL premami predvsem tiste, ki želijo naenkrat pripraviti večje količine hrane. Sploh zadnji bo tako prišel prav vsem z večjimi družinami in tistim, ki radi gostijo druge. Big Bang ima za vsakega nekaj, zato le pobrskajte po naši ponudbi. Če imate dodatna vprašanja, vam rade volje priskočimo na pomoč.

<
>
Na voljo v
Filtriranje
Razvrščanje izdelkov
Razvrščanje izdelkov