Miklavžev Teden. Uporabi kodo: MIKLAVZ

Išči
Big BangInfoZdravje in negaSpiralizirajte do zdravja - spoznajte spiralni rezalnik Russell Hobbs
Zdravje in nega

Spiralizirajte do zdravja - spoznajte spiralni rezalnik Russell Hobbs

Spiralni rezalnik oziroma spiralizator bo v vašo kuhinjo vnesel povsem nove razsežnosti kuharskih možnosti in idej. Kuhajte bolj zdravo, kuhajte več, kuhajte zabavno. 

Ste eni tistih, ki jim življenje greni alergija na gluten, ali pa vam preprosto ne odgovarjajo škrobne jedi? Vsi poznamo tisti neprijetni občutek napihnjenosti, ki se pogosto pojavi, ko si privoščimo priljubljene testenine – a kaj ko se jim tako težko odrečemo. Testeninam samim morda niti ne tako zelo, okusnim omakam, ki jih spremljajo, pa veliko bolj. Že nekaj časa krožijo po spletu recepti kako navadne testenine zamenjati za zelenjavne, ki so ne le veliko lažje prebavljive in zdrave, primerne so tudi za tiste, ki pazijo na kilograme, in pa seveda bolnike s celiakijo. Vse lepo in prav, a kaj, ko jih je tako težko pripraviti, sploh če smo navadni smrtniki in ne poklicni kuharji. [caption id="attachment_3961" align="aligncenter" width="702"]Špageti iz bučk z vašo najljubšo omako. Špageti iz bučk z vašo najljubšo omako.[/caption] Zagotovo so se vam že cedile sline ob pogledu na špagete iz bučk, na katere prisegajo tudi vegani, pa presnojedci in tisti, ki živijo po načelih paleo diete, saj ne gre za nič drugega kot surovo, ali pa zelo na hitro podušeno bučko, polno vitaminov in z desetino kalorij ter ogljikovih hidratov običajnih špagetov. Do zdaj je bilo treba bučko najprej narezati z lupilcem zelenjave, da smo dobili tenke lističe, te lističe pa nato narezati še na rezance, kar je za neveščega kuharja precej zamudno početje. Iz Russel Hobbsa pa zdaj prihaja odlična novica za vse, ki bi radi živeli bolje in hkrati uživali v svojih najljubših jedeh. Russel Hobbs spiralizator

Spiralni rezalnik bo dobrodošla pomoč v vaši kuhinji

Imenuje se  spiralni rezalnik in z njim boste v trenutku in povsem enostavno svojo najljubšo zelenjavo spremenili v špagete ali rezance, pa tudi spiralne rezine. Slednji nastavek je še posebej pripraven za rezanje krompirja, saj bodo rezine tanke kot za čips, ko jih boste ocvrli, pa bodo lepo hrustljave. Ste že poskusili čips iz repe ali pese? Lahko tudi korenčka ali buče. Glikemični indeks teh je precej nižji kot pri krompirjevem čipsu, tudi vitaminov vsebuje več, in s spiralnim rezalnikom ga boste pripravili v trenutku. Ocvrete ga lahko enako kot krompirjev čips, ali pa ga spečete v pečici, pri čemer skorajda ne potrebujete olja.

Hit poletja - Navihani krompirček Spiralizirajte krompir. Segrejte cvrtnik na 160°C in ocvrite krompirčke do navihanosti približno 5 min. Odcedite odvečno olje in začinite po želji. Če se želite izogniti cvrtju pa lahko navihane krompirčke pripravite tudi v pečici.

spiralizirajte krompirčekSpiralni rezalnik bo še posebej prav prišel staršem, ki imajo doma malčke, ki nad zelenjavo vihajo nosove. Ni lažjega načina kako otroke pripraviti k temu, da bodo zaužili potrebne vitamine in minerale, ki jim omogočajo zdrav razvoj,  kot narediti zelenjavo zabavno. Odlični recepti pa pogosto žal niso dovolj. Bučka je lahko še tako okusno pripravljena, v očeh malčkov je še vedno bučka; zelena gmota, ki zlovešče preži s krožnika. Kaj pa, če bi jim namesto bučkine rezine postregli z bučkino vzmetjo? Takoj bo nezanimiva zelenjava postala bolj privlačna očem in posledično brbončicam. Tudi korenček bo nenadoma lažje pojesti, če bo namesto na trde paličice dobil obliko svedra. Spiralni rezalnik lahko uporabimo za rezanje več vrst zelenjave, pa tudi sadja. Odlično se obnese pri rezanju jabolk, brokolija, rdeče pese, kumar, čebule, krompirja, hrušk, kolerabe, pese in še bi lahko naštevali. S tako narezano zelenjavo pa ne boste prepričali le otrok, navdušili boste tudi svoje goste, saj je spiralni rezalnik odlična priprava za enostavno in hitro dekoriranje jedi. Rezalniku je priložena tudi knjižica receptov, kjer boste našli ogromno okusnih jedi, ki bodo prepričale tako oči kot brbončice, mi pa vam ponujamo še enega, ki bo navdušil predvsem ljubitelje daljnega vzhoda.

Zelenjavni burger
  • Maslena buča
  • Bučka
  • Krušne drobtine
  • Česen
  • Čebula
  • Olivno olje
  • Začimbe po želji (sladka paprika, sol, poper, čili)
Spiralizirajte masleno bučo in bučko z nastavkom za tanke rezance. Rezance maslene buče za 30 s pokuhajte v slanem kropu, odcedite in posušite. V skledi pomešajte vse sestavine, zmes razdelite in oblikujte v 'burgerje' in jih pustite počivati v hladilniku najmanj 20 min. Burgerje popecite do zlatorjavega na obeh straneh in postrezite z navihanim krompirčkom.

Stir fry s kraljevimi kozicami

Stir fry je jed, značilna za azijsko kuhinjo, priljubljena pa prav povsod po svetu, saj je priprava izjemno enostavna, še bolj enostavno pa je pospravljanje po kuhanju, saj za stir fry navadno potrebujemo le vok. Besedi »stir« in »fry« pomenita »premešaj« in »ocvri«. In to je tudi način kako to jed pripravimo – v voku na olju mešamo in pražimo sestavine, ki so nam pogodu. Uporabimo lahko skorajda katero koli  sestavino, od različnih vrst mesa, rib in zelenjave, jajca, riž in testenine, a obvezno z azijskimi začimbami, kot so ingver, čili, sojina omaka in podobno. Russel hobbs spiralni rezalnik

Za stir fry s kraljevimi kozicami potrebujemo:
  • olupljene kraljeve kozice
  • 20 ml sezamovega olja
  • 10 g  svežega ingverja
  • 15 g praženih sezamovih semen
  • 100 g mladega graha v strokih
  • 2 stroka česna
  • 0,5 rdečega čilija
  • 40 ml temne sojine omake
  • 30 ml rastlinskega olja
  • sok in lupinico 1 limete
  • 0,5 rdeče paprike
  • 0,5 rumene paprike
  • 0,5 redkve daikon
  • 1 veliko bučko
  • 40 g svežih kalčkov
  • 30 ml sladke čilijeve omake
  • 0,2 šopa svežega koriandra
  • sol in poper po okusu
S spiralnim rezalnikom na tanke rezance narežemo bučko in redkev, nato spirale narežemo na 3 do 4 centimetre velike paličice. Na drobno nasekljamo česen, ingver in čili. Rdečo in rumeno papriko očistimo in narežemo na manjše kose, na manjše kose narežemo tudi grah. Kozice za 20 minut namočimo v sezamovo olje in jih na hitro pokuhamo v voku. Dve do 3 minute bo dovolj. Kozice nato položimo na papirnato brisačko in pustimo, da se odcedijo. Vodo iz voka zavržemo in ga pristavimo nazaj na ogenj. Vanj vlijemo rastlinsko olje in pustimo, da se močno segreje. V vroče olje vsujemo nasekljan česen, čili, ingver in pražena sezamova semena ter pražimo 3 do 4 minute. Vmes občasno premešamo in pazimo, da sestavina ne postanejo preveč rjave. Dodamo nasekljane paprike, redkev, grah in bučko ter pražimo še 3 do 4 minute. Dodamo kalčke in pražimo še 2 do 3 minute. K zelenjavi dodamo kuhane kozice in primešamo sojino omako ter sladko čili omako. Na koncu dodamo če limetin sok, lupinico in koriander. Po želji solimo in popramo ter še vroče postrežemo. Stir fry je okusna in lahka samostojna jed, lahko pa ga postrežemo z rižem ali različnimi vrstami rezancev, od riževih do jajčnih.

[gallery columns="4" link="file" ids="3967,3973,3974,3961,3960,3969,3978,3964,3965,3972,3971,3968"]